CCE certificates
CCE d.o.o
Svetovanje in inženiring
Stegne 21c, SI 1000 Ljubljana
tel: +386 1 5837330
fax: +386 1 5111464
info@cce.si
© 2013 CCE, vse pravice pridržane
Oblikovanje Krearna
Tehnična izvedba Vikida

Zgodovina

Leta 1990 so se štirje sodelavci iz tedanje Iskre Avtomatika odločili, da ustanovijo podjetje; rodil se je CCE, d.o.o. Prvi direktor je bil Goran Jovanović, ki podjetje vodi še danes.

 

RAST PODJETJA

Podjetje je od ustanovitve dalje vsako leto raslo in se uspešno razvijalo. Pomembna prelomnica se je zgodila v letih 1997 in 1998, ko smo v obdobju enega leta zaposlili kar pet novih sodelavcev. Od takrat se je rast števila zaposlenih približno ujemala z leti obstoja: ob deseti obletnici smo imeli deset, ob dvajseti pa 21 zaposlenih.

 

Naša prva pisarna na 15 kvadratnih metrih je hitro postala pretesna, zato smo se vsakih nekaj let selili v večje prostore – vse do leta 2003, ko smo se odločili za nakup lastnih. Pet let kasneje smo jih z dokupom še povečali.

 

Skokovita rast nam je prinesla tudi uvrstitev med najhitreje rastoča podjetja v Sloveniji. Od leta 2003 do leta 2006 smo bili štirikrat zapored gazela. V tem času smo pridobili tudi dva ISO certifikata: certifikat za sistem vodenja kakovosti ISO 9001 in certifikat za ravnanje z okoljem ISO 14001.

RAZVOJ DEJAVNOSTI

O tem, da podjetje že od vsega začetka deluje predvsem na tujem trgu, priča tudi njegovo ime, ki izhaja iz angleščine (CCE - Consulting & Commissioning Engineers).

 

Kot majhno podjetje z le štirimi inženirji smo se prva leta ukvarjali s projektiranjem in tovarniškim preizkušanjem pri naročniku v Italiji ter s spuščanjem v pogon izven Evrope.

 

Prvi slovenski projekt, pri katerem smo sodelovali, je bila sanacija zaščite 400kV zbiralnic v RTP Okroglo leta 1995. Izvedli smo jo med obratovanjem.

 

V obdobju 1995–1996 nam je bilo v Gani prvič zaupano vodenje gradbišča, in sicer pri projektu vodne oskrbe prestolnice Accre.

 

Leta 1997 smo svojo dejavnost razširili na področje daljinskega vodenja.

 

Istega leta smo začeli sodelovati pri velikih projektih v arabskih državah, predvsem v Katarju in Bahrajnu, kjer je bila več let prisotna ekipa naših inženirjev za spuščanje v pogon. V pogon smo spustili tudi številne transformatorske postaje v Venezueli in na Daljnem vzhodu.

 

Poleg storitev smo si dolgo prizadevali za izvedbo kompletnih sistemov zaščite in vodenja, ki vključujejo tako projektiranje kot proizvodnjo in spuščanje v pogon. Prvi tak projekt je bila dobava sekundarne opreme za dve transformatorski postaji na Barbadosu leta 1998.

 

Leta 1999 smo dobavili prvi sistem MicroSCADA za vodenje stikališč v TE Brestanica.

 

Leta 2000 smo postavili sistem vodenja v Talumu in kot prvi na svetu izdelali sistem kabelskih zaščit, ki temelji na horizontalni komunikaciji.

 

Leta 2001 smo dobavili prvi sistem z RTU, namenjen daljinskemu vodenju RTP Bjelašnica in RTP Hadžiči. Istega leta smo posodobili in razširili center vodenja v Banja Luki.

 

Leto 2001 je predstavljalo pomemben korak naprej na področju spuščanja v pogon. V Yanbuju v Savdski Arabiji smo namreč aktivno sodelovali pri vključitvi obstoječih transformatorskih postaj, generatorjev in desalinizatorjev v nov dispečerski center sistema YANPET.

 

Istega leta smo naredili študijo selektivnosti in izračun nastavitev zaščite za črpalno postajo Mubarak v Egiptu.

 

V letih 2001–2002 smo dobavili sekundarno opremo za dve transformatorski postaji v nigerijski Abuji. Tehnično obsežen in precej kompleksen projekt je bil velik izziv tudi s finančne plati. Takrat smo se prvič srečali z akreditivi in bančnimi garancijami.

 

Leta 2003 smo prevzeli celotno izvedbo in sanacijo paketnega projekta več TP postaj v Alžiriji. Nedokončane omare zaščit za sedem transformatorskih postaj smo do konca opremili z manjkajočimi releji, ki nam jih je na podlagi naše specifikacije dobavil ABB, jih konfigurirali, napisali MicroSCADO in jih do leta 2005 spustili v pogon.

 

Istega leta smo izvedli tudi prvi pomembnejši projekt s področja daljinskega vodenja na Filipinih.

 

Leto kasneje smo v Targovištu prevzeli prvega v nizu kompletnih projektov v Bolgariji. Vključeval je projektivo, dobavo in spuščanje v pogon sekundarnih sistemov.

 

Leta 2010 smo prevzeli vodenje spuščanja v pogon 800kV transformatorske postaje Yaracuy v Venezueli. Leto kasneje smo vodili spuščanje v pogon dveh večjih transformatorskih postaj v Azerbajdžanu.